Kruidnoten appeltaart

 

English below

Kruidnoten appeltaart

De kruidnoten liggen weer in de winkel, dus of je het er mee eens bent of niet, dit betekend dat het tijd is voor een Sinterklaas recept! Het is een heerlijke maar niet al te ingewikkelde twist op de welbekende appeltaart.

 

Ingrediënten:

100 gram kruidnoten en nog wat extra voor garnering

1 pak appeltaart mix

175 gram boter

6 appels

1 ei

30 gram suiker

70 gram rozijnen

5 theelepels speculaaskruiden

 

Recept:

Verwarm de oven voor op 165˚C (hete lucht oven) of 180 ˚C (elektrische oven). Plaats bakpapier in de bakvorm en vet de vorm in.

Wel de rozijnen voor tenminste 5 minuten in lauwwarm water. Dep vervolgens de rozijnen droog.

Maak intussen het deeg voor de taart. Meng het ei los in een apart kommetje. Mix de boter zacht in een beslagkom. Voeg 2/3 van het ei toe aan de boter. Voeg ook 2 theelepels speculaaskruiden en de appeltaart mix toe. Kneed totdat het een mooi deeg wordt. Bekleed de bodem en randen van de springvorm met 2/3 van het deeg.

Schil de appels en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Meng de appels met de rozijnen, de suiker en 3 theelepels speculaaskruiden. Verkruimel 100 gram kruidnoten en meng deze ook met het appelrozijnenmengsel. Doe de vulling in de taart.

Maak repen van het overige deeg en bekleed hiermee de boven kant van de taart. Smeer de repen in met het overige ei. Versier de taart eventueel nog met wat extra kruidnoten op de bovenkant.

Bak vervolgens de taart voor 65-75 minuten. Als het deeg en de kruidnoten op de bovenkant van de taart te snel kleuren, leg er dan een stuk aluminiumfolie bovenop.

Laat de kruidnoten appeltaart wat afkoelen en geniet ervan!

 

Dutch kruidnoten apple pie

The kruidnoten are back in the shops, so whether you like it or not, it means it's time for a Sinterklaas recipe! It is a delicious but not too complicated twist on the well-known apple pie.

 

Ingredients:

100 grams of kruidnoten and some extra for garnish

1 pack of apple pie mix

175 grams of butter

6 apples

1 egg

30 grams of sugar

70 grams of raisins

5 tsp gingerbread spices (“speculaaskruiden" called in Dutch)

 

Recipe:

Preheat the oven to 165˚C (convection oven) or 180˚C (electric oven). Place baking paper in the baking tin and grease the tin.

Soak the raisins in lukewarm water for at least 5 minutes. Then pat the raisins dry.

In the meantime, make the dough for the pie. Mix the egg in a separate bowl. Gently mix the butter in a mixing bowl. Add 2/3 of the egg to the butter. Also add 2 teaspoons of gingerbread spices and the apple pie mix. Knead until it becomes a nice dough. Line the bottom and edges of the baking tin with 2/3 of the dough.

Peel the apples and then cut them into small pieces. Mix the apples with the raisins, sugar and 3 teaspoons of gingerbread spices. Crumble 100 grams of kruidnoten and mix them also with the apple raisin mixture. Put the filling in the cake.

Make strips of the rest of the dough and make the top of the cake. Coat with the rest of the egg. Decorate the top of the cake with some extra kruidnoten on top.

Then bake the cake for 65-75 minutes. If the dough and the kruidnoten on the top of the cake are becoming brown too quickly, place aluminum foil on top.

Let the kruidnoten apple pie cool down and enjoy!